Då vi befann oss  i mellersta Tyskland på väg söderut i vår bil med vingar på taket bestämde vi oss att vi drar ner till  Bassano del Grappa i Italien. Vi vet att det är ett bra ställe på våren men har hört att det kan vara sämre på sommaren.  Men av olika anledningar så bestämde vi oss för att börja i Bassano del Grappa för att sedan åka vidare till Graifenburg i Österrike.

Vi hade strålande väder med underbara flygningar i båda veckorna. Dock så regnade det den sista dagen så vi passade då på att göra den inplanerade förflyttningen från Italien till Österrike och därmed ett litet steg närmare Sverige.

  • Marcus Lindqvist
  • Mats Olsson
  • Stefan Olsson
  • Fredrik Dahl
  • Runt två timmars flygning varje dag
  • Kanonväder båda veckorna
  • Kaiserschmarrn (Special pannkaka i Österrike)
  • Badet i Greifenburg
  • Monumentet på toppen av Monte Grappa
Alla vet ju att det optimala flyget är att starta och hitta en fin blåsa som tar en upp till molnbas . Sedan drar man vidare till nästa blåsa och därefter till nästa bergstopp. Berget är bemästrat efter några timmars flygning. Det är bara en liten detalj som måste klaras av innan det perfekta flyget kan uppnås. I första blåsan måste man förmodligen stångas med en hel svärm skärmflygare som hänger över starten som en massa ivriga getingar. Det är den största utmaningen. In i svärmen och försöka kurva lite och hitta bästa lyftet så man stiger snabbare än de övriga skärmarna. Problemet är också att man håller lite högre hastighet än skärmarna. När man väl ligger ”on the top” över svärmen och molnbasen börjar närma sig så börjar också lugnet infinna sig. Då kan man ta itu med nästa uppdrag, nämligen nästa blåsa och dra vidare. På färden till nästa blåsa är det svårt att inte tänka på alla dessa skärmar i luften som på ett klädsamt sätt dominerar berget. Men man känner samtidigt en fruktan att passera dem varje gång. Som söndagsflygare, som vi är, kan det ju vara ”risky business” att flyga upp igenom svärmen.

Bassano del Grappa visade sig innehålla riktiga kanonkulor i blåsorna trots att det var mitt i sommaren och disigt i luften. Molnbasen var ibland inte mycket högre än bergets högsta topp och ibland lite lägre. På denna topp finns ett fint gamalt monumentet . En av dagarna gick det att sväva över monumentet och titta rakt ner på det även om det inte var mycket spelrum mellan bergstoppen och inversionen. Mäktigt och storslaget. Det fungerade några av dagarna att flyga ut över plattlandet till cumulusmolnen som även bildades där. Då fick man nästan känningar av Venedig och Medelhavet som inte ligger långt ifrån Bassano del Grappa.

Att övertyga folk att Greifenburg är ett toppenställe är inte svårt. Med en stor fin landning och en backglidning längre bort ligger ett härligt bad och det blir sällan lika överdrivet varmt som Italien och Frankrike. Har man problem med sin utrustning kan man besöka Tjecken Emil som bor i sin husvagn där förtältet är omgjort till en butik där han säljer flygprylar och lagar utrustning. Varje säsong sedan en tid tillbaka bor han på den prydliga campingen.
En sträckflygning till Lienz eller/och Spittdal rekommenderas som ligger längs med bergskedjan åt var sitt håll, det finns en hel del ute landningar under sträckan. Sedan är det ett måste att komma tillbaka till huvudlandning så är det bara att packa ihop för att omedelbart hoppa i badet. Sist men inte minst. Missa inte pricken över i:et, Österrikarnas pankaka kaiserschmarrn som kan vara världens bästa variant av pankaka?

Bilder